Синята идея

Ходи обяснявай за нея на бай ти Петко от Перник. 
Децата емигрираха, защото Костов и останалите лайнари им убиха надеждата. 
И бебета разбраха, че всичко си е пак по старому и СДС всъщност означава Стани Да Седна. 
Та ходи му обяснявай на бай ти Петко. 
Ела вика да видиш Тонди какво си имам. И ми показва една чисто нова ладичка. Сълза. Реализираната мечта за значимост и символ на благополучие от късния социализъм. Кой го знае човечеца къде и какво и крал, правил свирки и т.н. та да се сдобие с туй чудо на автомобилния гений. 
Ми карай си я бе бай Петко му викам аз, що я държиш в гаража?! 
Е, тя вика беше подарък за големия син ама той не я иска и остана за малкия. И млъкна. Нямаше как да каже, че и малкия не я иска. 
Абе карай си я бе бай Петко, продължавам аз, единия ти син е в Испания, другия в Канада, притрябвала им е твоята ладичка да гние в гаража. 
Е, те идваха на гости миналото лято, видях внучетата. И пак млъкна.Нямаше как да каже, че едното говори английски и френски, но не знае български, а другото говори испански и местния диалект, но и то не знае български и бай ти Петко като прани гащи се блещи и не може да откине една дума да си каже с тях. Поглежда едното око на ладичката, вижда едното внуче, поглежда другото око, вижда другото и само нещо неразбираемо промърморва. Нещо като "мамата ... костов ... сссс" това с-то нали само останало от СьеДьеСье-то. И пак млъква. 
А аз просто го усещам как си се представя той в ролята на тореадор, а отсреща Костов в ролята на бичето.Само, че това няма да се случи, никой с пръст няма да го докосне. Българите познаваме много по-страшно наказание отколкото нечия отрязана глава, убий неверника с мълчание ...

Коментари

Популярни публикации